Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Προβλέψεις

  Η πολιτική αστάθεια στην ελληνική επικράτεια θα χρησιμοποιηθει σαν καταλύτης για την δημιουργία δύο υπο-ζωνών στην ευρωζώνη. Ο αντιπαραγωγικός αλλά τουριστικός και γεωστρατηγικός νότος από τη μια και ο παραγωγικός αλλα περιβαλλοντολογικά πιο βαρύς και σκληρός βορράς από την άλλη. Η Γερμανία θα προβεί σε κινησεις υπο τη μορφή δηλώσεων επιθετικού χαρακτήρα σπρώχνοντας με αυτόν τον τρόπο τον υπό συναισθηματική φόρτιση ελληνικό λαό να ψηφίσει, από αντίδραση, αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Επιθυμεί την δημιουργία πρόφασης για να πάρει την σκληρή θέση (ως Ευρώπη και όχι μονο ως Γερμανία) σε αρχικό στάδιο της απαίτησης εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ, σε δεύτερο στάδιο μετά από μια υποτιθέμενη μεν, αλλά προσχεδιασμένη δε, υποχώρηση προς στην σύσταση δημιουργίας ενός νομίσματος ενδιάμεσου μεταξύ της παραμονής στο Ευρώ και της φυγής στη Δραχμή (μετά της εξόδου από την ΟΝΕ), δηλαδή μιας ευρω-δραχμής.

  Το παράδειγμα της Ελλάδος θα εφαρμοστεί στις υπόλοιπες χώρες του νότου και απο την ευρω-δραχμή, ευρω-πεσσέτα κτλ θα καταλήξουμε σε ευρώ του νότου και ευρώ του βορρα. Ενός νομίσματος που θα έχει τα χαρακτηριστικά εθνικού νομίσματος αλλά πλήρως εξαρτημένο από το παλαιό βαρύ και ακριβό Ευρώ. Οι ισοτιμίες αυτών θα καθορίζονται πάντα και μόνο σε σχέση με το Ευρώ (του βορρά) όπως και οι τιμές όλων των εισαγώμενων προϊόντων (κυρίως πρώτης ανάγκης). Η ευρωδραχμή θα έχει την ιδιότητα να υποτιμάται και να κόβεται από τη τράπεζα Ελλάδος αλλά στην ουσία τις εισαγωγές θα τις κάνουμε μέσω Ευρώπης. Θα αγοράζει ο Βορράς δηλαδη το προϊόν και εμεις θα το εισάγουμε από αυτούς στη τιμή που θα αποφασίζουν αυτοί, πληρωτέα σε ευρω-δραχμές. Εμείς θα συμφωνούμε σε αυτη τη κατάσταση γιατι διαφορετικά το κόστος εισαγωγής απευθείας απο τη χώρα εξαγωγής θα ειναι πολύ μεγάλο.

Γιατί όμως όλα αυτα;

Δεν συμφέρει προφανώς τον αξονα του βορρά να δημιουργηθει κλίμα αλληλεγγύης μεταξύ των δυο αυτών ζωνών, απαιτώντας έτσι από τους πολίτες των χωρών τους να αποδέχονται τα οικονομικά πακέτα βοήθειας προς τους νότιους χωρίς διαμαρτυρία. Και αυτοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον λαό τους στις κάλπες και τα μηνύματα που παίρνουν μέχρι στιγμής δεν είναι θετικά. Η δημιουργία του λεγόμενου ευρω-ομολόγου δεν ειναι τυχαίο οτι ενώ αποτελούσε από την αρχή την πιο συμφέρουσα λύση για όλους, αναβλήθηκε και παρέπεσε στα συρτάρια των Βρυξελλών. Η εκλογή Hollande στη προεδρία της Γαλλίας, σημαίνει πως η Γαλλία από εδώ και στο εξης θα κοιτάξει περισσότερο και αυτη τα δικά της συμφέροντα εν μέσω της κρίσης παρά τα Ευρωπαϊκά, τα οποία τη τελευταία 5ετία είχαν καταλήξει να ταυτίζονται με τα Γερμανικά. Η λύση του ευρω-ομολόγου σε συνδιασμό με τη δημουργία ενος δεύτερου ευρώ άλλης ταχύτητας για το νότο θα βοηθήσει την σταθεροποίηση της Γαλλικής οικονομίας και θα απαλλάξει τον Βορρά από την διαχείριση μιας κρίσης που δειχνει να μην έχει τέλος.

Εντός της Ελλάδας μια κυβέρνηση της Αριστεράς, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στις θέσεις της άμεσης μονομερούς καταγγελίας και κατάργησης του μνημονίου και αυτό υπό τη δικαιολογία ότι υποχώρησε δίνοντας απλά λίγο χρόνο ή αναβάλλοντας τη καταγγελία για κάποιους μήνες,μετά από τη συμφωνία που εκλεισε με τα υπόλοιπα κόμματα για να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας. Τέτοιες αλλαγές στη στάση ενος κομματος που αναλαμβάνει την εξουσία ξαφνικα υπο το μανδύα του μεσσία, δεν ειναι καινουργιες στην πρόσφατη ιστορία μας πραγμα που αποδεικνυει οτι ο λαός δε θα αποδοκιμάσει αυτη τη στάση. Όπως κάποτε οι κορώνες περί εξόδου από την ΕΟΚ και ΝΑΤΟ αντικαταστάθηκαν με τις υπογραφές για τα πακέτα Ντελόρ και την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τη δεκαετία '80, έτσι και σήμερα η κυβερνώσα αριστερά θα κανει μια στρατηγική μετατόπιση ή οποία πιθανώς να παρουσιαστεί και ως νίκη.

Μετατόπιση στην οποια θα επενδύσει η Γερμανία και οι κύκλοι που επιθυμουν την Ελλαδα είτε εκτός ευρω να λειτουργεί ως παράδειγμα προς αποφυγή, είτε με την Ελλάδα με μιας μορφής ευρω-δραχμής ανοιγοντας και πάλι το δρόμο για μια νέα πολιτική απαγκίστρωσης. Απαγκίστρωσης όχι της Ελλάδας από το μνημόνιο, αλλά του Βορρά από τον σπάταλο και αποδιοργανωμένο νότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: